Triko kıyafetler rahat ve sıcak tutan giysiler arasındadır. Bu kıyafetlere doğru bakım yapılmadığı zaman deformasyona uğrama riskleri ile karşı karşıya kalınabilir. Triko kıyafetleri uzun ömürlü kılmak için bazı püf noktalar mevcuttur.
Her kıyafetin etiketinde bulunan yıkama talimatlarına uyulması gerekir. Ayrıca doğru kurutma yöntemlerinin kullanılması da çok önemlidir. Mümkün olduğunca havalandırılması gereken bu kıyafetleri sık aralıklarla yıkamaktan kaçınılmalıdır.
Şık ve rahat Retrobird triko çeşitlerini incelemek için tıklayın
Triko Kıyafetleri Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Trikolar yıkanmadan önce etiket talimatları dikkatlice okunmalıdır. Üreticiler kumaşın yapısına ve cinsine göre nasıl yıkanması gerektiğini belirtirler. Bu kıyafetler yıkanırken genellikle soğuk su kullanılması önerilir. Çünkü soğuk su rengin solmasını ve liflerin zarar görmesini önler.
Genellikle elastik bir yapıya sahip olan triko kıyafetler, sıcak suyla buluştuğunda yapıları bozulabilir. İmkân varsa bu kıyafetlerin elde yıkanması en iyi seçenektir. Eğer makinede yıkanılacaksa düşük devirde yıkanması önerilir.
Triko Kıyafetlerde Renk Koruma İpuçları
Trikoların renklerini uzun süre muhafaza etmek için aşağıdaki ipuçlarını takip edebilirsiniz:
- Yıkama sıcaklığına ve deterjan seçimine dikkat edilmelidir.
- Bakım talimatları ile gelen kıyafetler talimatlara uygun yıkandığında daha uzun süre canlı kalır.
- Renkli kıyafetlere özel olarak hazırlanmış deterjanlar kıyafetin renginin solmasını önlemek için yardımcı olur.
- Nazik formüllere sahip deterjanlar kullanıldığında triko kumaşların dokusu ve rengi korunabilir.
- Ütü gerektirmeyen kıyafetleri asmak yerine katlayarak muhafaza etmek olası sarkma ihtimallerini önler.
Triko Kıyafetleri Saklama Yöntemleri
Triko kıyafetleri daha uzun ömürlü kullanmak için doğru saklama yöntemlerini uygulamak gerekir. Bu kıyafetleri muhafaza etmeden önce mutlaka yıkamak şarttır. Kıyafetler üzerindeki lekeler uzun süre beklediğinde kalıcı hasara sebebiyet verebilir. Ayrıca yıkanan trikolar düz bir yüzeyde kurutulmalıdır.
Düz bir zemine sererek saklamak kıyafetlerin formunun uzun süre muhafaza edilmesine yardımcı olur. Bu kıyafetler asarak saklandığında kumaşın şekli bozulabilir. Doğru katlama tekniğine sahip olmakta büyük önem taşır. Kıyafetleri katlayarak saklamak kırışıklık oluşumunu azaltmaya yardımcı olduğundan sıklıkla tercih edilen yöntemlerden birisidir.
Triko Kıyafetlerin Uzun Ömürlü Olması İçin Hangi Deterjanlar Kullanılmalı?
Triko kıyafetlerin uzun ömürlü olmaları için dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de deterjan seçimidir. Genellikle; pamuk, akrilik, yün gibi hassas kumaşlardan yapılan bu kıyafetler yumuşak formüle sahip deterjanlarla yıkanmalıdır. İçerisinde yüksek alkalin içeren deterjanlar kumaşın zarar görmesine ve şeklinin bozulmasına yol açabilir.
Kumaşın liflerini korumak için pH değeri düşük, yumuşak deterjanlar kullanılmalıdır. Toz deterjanlara nazaran daha az abrasif özellik taşıyan sıvı deterjanlar, liflerin zarar görme olasılığını düşürürler. Bu nedenle triko kıyafetlerin yıkama işlemi sırasında sıvı deterjanların kullanılması önerilir.
Triko Kıyafetlerde Yumuşaklık ve Esneklik İçin Nasıl Ütülenmeli?
Rahat bir giyim alternatifi sunan triko kıyafetler doğru ütülenmediği zaman yumuşaklığını ve esnekliğini kaybedebilirler. Bu kıyafetleri ütülemeden önce doğru ütünün seçildiğinden emin olunmalıdır. Kumaşın liflerine ulaşarak karışıklıkları gidermeye yardımcı olan buharlı ütüler aynı zamanda nem dengesini de sağlarlar.
Kumaşın yumuşak yapısını koruyan bu ütüler kullanılırken ısı ayarı en düşüğe getirilmelidir. Çünkü hassas olan bu kumaşlar yüksek ısıya maruz kaldığında yapılarında bozulmalar görülebilir. Ayrıca ütüleme esnasında kıyafetin havalandırılması da kumaşın yumuşaklığını korumaya yardımcı olur.
Triko Kıyafetlerin Tüylenmesini Önleme Yöntemleri
Kış aylarında bedeni sıcak tutmalarından dolayı gardıropların vazgeçilmez parçası olan triko kıyafetler tüylenme problemleriyle bilinirler. Bu kıyafetlerin tüylenmesini önlemek için doğru yıkama tekniklerinin kullanıldığından emin olunması gerekir. Mümkünse soğuk su ile elde yıkamak en iyi seçenektir. Çünkü lifler birbirine ne kadar az sürtünürse tüylenme o kadar önlenmiş olur. Makinede yıkanacaksa en düşük devirde yıkanması tavsiye edilir.
Kıyafetlerin tüylenmesini önlemek için yapışkanlı silgilerle veya tüy alma aletleriyle düzenli olarak temizlik yapılabilir. Kıyafetin ömrünü uzatan bu işlem daha hoş bir görüntü elde etmeye de yardımcı olur. Kıyafetler saklanırken düzgün bir şekilde katlayarak yerleştirilmelidir. Çünkü liflerin deformasyona uğramasına sebep olan asma işlemi tüylenmeye de yol açabilir.
Triko Kıyafetlerde Şekil Bozulmasını Engellemek İçin Kurutma Teknikleri
Triko kıyafetlerde şekil bozulmasını engellemek için yıkama esnasında dikkatli olunmalıdır. Sıkma işleminde kıyafetler asla döndürülmemeli ve çiğnenmemelidir. Kumaşın yapısına zarar vermeden suyun dışarı çıkarılabilmesi için triko kıyafet bir havluya sarılarak hafifçe bastırılabilir. Şekil bozulmasını engellemek için düz bir yüzey üzerinde kurutmak genellikle tercih edilen yöntemlerden birisidir.
Triko kıyafetler düz bir havlu üzerine serilerek doğal bir şekilde kuruması beklenebilir. Bu yöntem kıyafetin ağırlığının aşağı doğru çekilmesini engelleyerek formunu korumaya yardımcı olur. Kuruma esnasında kıyafetin orijinal formunun bozulmaması için nazikçe düzeltilebilir. Kurutma makinesinde kurutulacak kıyafetler için ise hassas programda ve düşük ısıda ayar yapılması önerilir.